Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

P.O. box 91244

3007 ME Rotterdam

Nederland

Artikel BioJournaal dd. 23-12-2020

COVID-19 test als nieuwe expertise

Tholen - Gedurende de coronacrisis heeft TLR zich vastgebeten in een nieuwe tak van sport. Waar het Rotterdamse laboratorium normaliter met name focust op het analyseren van een brede range aan producten op het gebied van levensmiddelen, diervoeders en (bio)brandstoffen, heeft TLR zich de laatste maanden van dit jaar gespecialiseerd in het testen van humane swabs op het coronavirus. "We vroegen ons op een gegeven moment af hoe we konden helpen. We wilden in deze tijd echt iets betekenen voor de samenleving. Toen bleek dat ondersteuning bij het vergroten van de testcapaciteit in de provincie Zeeland keihard nodig was en zijn we hier mee aan de slag gegaan", vertelt Harm Janssens directeur van TLR.

Teststraat in Middelharnis

TLR werd door het Viroscience van Erasmus Medisch Centrum gevraagd of zij een deel van haar testcapaciteit in wilde zetten voor de COVID-19 analyses van de GGD teststraten. "We beschikken over jarenlange ervaring in virusanalyses in levensmiddelen van onder andere het Norovirus en Hepatitis A. Ook wisten we door de Fipronilcrisis wel een beetje wat er zou gaan spelen. Dit hielp zeker bij alle voorbereidingen die getroffen moesten worden. Wij wisten bijvoorbeeld al hoe je in korte tijd van 100 naar 1000 monsters kunt opschalen." TLR heeft de door het RIVM vereiste kwaliteitsanalyses uitgevoerd en toestemming gekregen om zelfstandig de COVID-19 diagnostiek uit te voeren.

Inmiddels zijn er zeven testlocaties geopend in Zeeland. De laatste teststraat waarbij TLR  betrokken is opende op dinsdag 3 november in de voormalige bouwmarkt in Sint-Maartensdijk. De andere testlocaties zijn te vinden in Goes, Hulst, Oostburg, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee.

Analyse van de monsters in het lab van TLR.

Drukke bedoeling
TLR stond sowieso voor een druk jaar aan het begin van 2020, vertelt Harm. "Er staat een verhuizing op stapel. Een deel van het nieuwe stadion van Feyenoord komt te staan op de plek waar ons laboratorium nu staat. Wij moesten daardoor op zoek naar een nieuwe locatie en hebben dit gevonden op de Dutch Fruit Port in Ridderkerk. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, dit gebeurt met verschillende teams."

Zo'n 7.000 vierkante meter van het nieuwe pand zal worden uitgerust met de modernste analyseapparatuur. "Niet alleen is het mogelijk om aan de Handelsweg onze laboratoriumcapaciteit uit te breiden. Ook qua logistiek levert het de nodige voordelen op. Zo kunnen we de AGF-handelaren, die straks onze buren zijn, bijvoorbeeld nog sneller van dienst zijn." De verbouwing is naar verwachting na de zomer van 2021 afgerond zijn en het nieuwe lab zal in 2022 geopend worden.

 

Verdere gevolgen coronacrisis
De analyses van TLR worden onder meer gebruikt voor de afgifte van certificeringen voor bio-producten. Dit maakt dat het laboratorium sectorbreed actief is. "De impact van de coronacrisis op de horeca hebben we gemerkt. Voor de grondstoffenstromen verwachten we hierdoor een tijdelijke afname begin volgend jaar. De Nederlandse productie is overall voor ons idee best goed door gelopen. Als bedrijf maken we een organische groei door qua analyses." Hierin zien we een algemene groei in analyses die nodig zijn in ons kernaanbod “Food, Feed and bioFuel.”

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.