Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

P.O. box 91244

3007 ME Rotterdam

Nederland

Aanpassing cadmium en lood norm in levensmiddelen!

1881/2006 voor cadmium en lood aangepast

COMMISSION REGULATION (EU) 2021/1323 of 10 August 2021
amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of cadmium in certain foodstuffs. 

Commission Regulation (EU) 2021/1317 of 9 August 2021 amending Regulation (EC) No 1881/2006 as regards maximum levels of lead in certain foodstuffs 

Let op - minder lood en cadmium in voeding!

Om kankerverwekkende stoffen in levensmiddelen terug te dringen komen er lagere, toegestane maximumgehalten voor cadmium en lood in diverse levensmiddelen en babyvoeding, waaronder groenten en fruit.

 

Brussel motiveert het besluit omdat lagere gehaltes zware metalen in voedingsmiddelen de kans op kanker verkleinen. De grenswaarden voor lood gaan op 30 augustus omlaag, die voor cadmium een dag later. ,,We weten dat een ongezond voedingspatroon het risico op kanker verhoogt. Met ons besluit vandaag om een reeks voedingsmiddelen veiliger en gezonder te maken zetten we de consument voorop”, aldus Eurocommissaris van volksgezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides.

 

De Europese Unie stelt daarom nieuwe maximale cadmium (Cd) en lood (Pb) grenswaarden voor levensmiddelen. Tevens wordt de van toepassingsverklaring van de wetgeving uitgebreid naar verschillende levensmiddelen. In de wetgeving wordt aangegeven dat voor levensmiddelen ('foodstuffs') die zich wettelijk al in het vrije verkeer bevinden vanaf de ingangsdatum van de wetgeving een uitlooptermijn geldt tot 22-2-2022.

In deze ANNEX van de wetgeving staan de nieuwe cadmium normen

In deze ANNEX van de wetgeving staan de nieuwe lood normen

 

TLR analyseert zware metalen met de ICP-MS methode

De belangrijkste zware metalen zijn arseen, cadmium, koper, kwik, lood, en zink. Deze metalen zijn veelal verontreinigingen van de (vroegere) zware industrieën en komen terecht in het milieu. De deeltjes hechten zich gemakkelijk aan sediment en zo ontstaat bodemverontreiniging. In het slechtste geval komen de deeltjes via de lucht de longen binnen. Maar sommige metalen worden opgenomen door planten bij de teelt van gewassen. Cadmium (Cd) is een metaal dat goed door planten kan worden opgenomen. Cadmium is met name schadelijk voor de nieren. Vandaar dat de wetgeving voor cadmium wordt aangescherpt. De concentratie van andere zware metalen in de bodem is vaak niet hoog genoeg. De zware metalen worden door de plant uit de bodem opgenomen, via de plant of de planteter komt het in ons voedsel.

 

Op de afdeling anorganisch bij TLR hebben wij inmiddels 3 ICP-MS instrumenten actief en analyseren wij een groot deel van de elementen, waaronder dus zware metalen als cadmium. Bij de monstervoorbewerking worden de metalen met zuur en hoge temperatuur in een speciale magnetron uit het monster gehaald. Dit proces heet destructie. Het monster wordt gedestrueerd (stuk gemaakt) zodat de zware metalen vrijkomen. Daarna meten we de aanwezigheid en concentratie van de vrijgemaakte metalen met de ICP-MS. De prijs van een metaalmeting omvat bij TLR natuurlijk ook deze noodzakelijke voorbewerking.

 

Interesse in onze element analyses? Stuur een email aan contact@tlr.nl en vraag naar de mogelijkheden:

Al (Aluminium)

Fe (Iron)

P (Phosphor)

Ba (Barium)

Hg (Mercury)

Pb (Lead)

Be (Beryllium)

I (iodine)

S (Sulfur)

Ca (Calcium)

K (Potassium)

Se (Selenium)

Cd (Cadmium)

Mg (Magnesium)

Sn (Tin)

Cl (Chlorine)

Mn (Manganese)

Sr (Strontium)

Co (Cobalt)

Mo (Molybdenum)

Ti (Titane)

Cr (Chromium)

Na (Sodium)

V (Vanadium)

Cu (Copper)

Ni (Nickel)

Zn (Zinc)

 

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.