Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

P.O. box 91244

3007 ME Rotterdam

Nederland

Verhoogd risico voedselvirussen in zomer

Anderhalve maand geleden kwam een van onze medewerkers met buikgriep door een norovirus terug van een familieweekend. Bijna alle familieleden hadden na het weekend last van buikgriep en in een later stadium ook nog een aantal thuisblijvers. De medewerker mocht verplicht een weekje thuisblijven om een besmetting van de overige personeelsleden te voorkomen.

Ook buiten ons lab zijn er recente meldingen van besmettingen met het norovirus zoals via Servische aardbeien (Rapid alert) en enkele weken geleden via besmette oesters bij honderden zieken in Noord Amerika.

 

Gevoelige analysetechniek

Is er een toename van het aantal besmettingen met norovirus of is er mogelijk een andere oorzaak? Zo is de analyse van norovirus in levensmiddelen door het gebruik van PCR-techniek aanzienlijk vereenvoudigd. Het aantal meldingen neemt daardoor snel toe. De techniek, vastgelegd in de norm ISO/TS 15216-2, is zo gevoelig dat het RNA van vijf virusdeeltjes al kan worden gedetecteerd.

 

Meerdere virussen binnen 36 uur

De extractie van het norovirus van plantaardig materiaal gebeurt met een speciale buffer, waarna het virus wordt neergeslagen. Uit het pellet (neerslag) wordt het RNA geëxtraheerd zodat dit kan worden gedetecteerd met reverse-transcriptase real-time PCR. Hierbij wordt het instabiele virus RNA omgezet in DNA, waarna de specifieke sequentie met behulp van primers en probes kan worden geamplificeerd. Een aanvullende noviteit is dat met de moderne multiplex PCR-techniek meerdere virussen in één analysegang kunnen worden gedetecteerd met een doorlooptijd van slechts 36 uur. 

 

Grote verschillen tussen producten

De extractie van het norovirus verschilt vaak per product. Bij oesters moet het virus uit de ingewanden worden verwijderd, terwijl bij klein fruit en meloen het Norovirus uit het zeer dunne waslaagje op de schil moet worden gehaald.

Ondanks de nieuwe norm is in Europa het aantal laboratoria dat de analyse onder accreditatie kan uitvoeren op één hand te tellen.

 

Virusoverdracht

In een jaar lopen zo’n half miljoen Nederlanders buikloop op door het norovirus. Vooral vers fruit en sla blijken bij norovirus uitbraken vaak een bron. Ook schaal- en schelpdieren uit verontreinigde kustwater kunnen virussen bevatten die na consumptie buikloop veroorzaken. Besmette medewerkers en verontreinigd water spelen een belangrijke bronnen bij de overdracht van virussen.

 

Dodelijk dus voorkomen

Het virus is in zeldzame gevallen dodelijk, vooral bij mensen met een verminderde weerstand. Het voorkomen van een Norovirusbesmetting is erg lastig. De virusdeeltjes zijn persistent en doorstaan zowel bevriezing als hoge temperaturen tot 60°C.

 

Hepatitis A

Het Norovirus is niet het enige voeding gerelateerde virus dat pathogeen is. Ook Hepatitis A, in de volksmond geelzucht genoemd, is een virus dat een ontsteking veroorzaakt in de lever. Hepatitis A kan zorgen voor klachten zoals misselijkheid, moeheid, koorts en het geel worden van het oogwit (vandaar geelzucht).

Hepatitis A is erg besmettelijk en kan worden opgelopen via voedsel, slechte hygiëne of door seksueel contact. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis A. Dit is vooral belangrijk als je op reis gaat naar bepaalde streken. Hepatitis A komt voor in de meeste (sub)tropische landen,maar ook in landen zoals Kroatië, Marokko, Egypte en Turkije. Je kunt lang last hebben van de klachten, maar meestal geneest hepatitis A vanzelf. In sommige gevallen leidt het wel tot een chronische leverontsteking.

 

Hepatitis E en Rotavirus

Voor het hepatitis E en het rotavirus is veel minder aandacht dan voor de twee eerder genoemde virussen. Hepatitis E is de laatste tijd in het nieuws vanwege besmet varkensvlees. Varkenvlees schijnt met regelmaat besmet te zijn met Hepatitis E.

Het aantal mensen geïnfecteerd met Hepatitis E is in één jaar tijd verdrievoudigd. Hepatitis E zorgt, net als Hepatitis A, voor een ontsteking van de lever. Een besmetting geeft vaak weinig tot geen klachten, maar in ernstige gevallen kan het leiden tot geelzucht, koorts, buikklachten en jeuk.

 

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking van de maag en darmen en komt voornamelijk bij kinderen voor. Jaarlijks raken zo’n 190.000 mensen besmet met het rotavirus, 60.000 daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree dat zo’n 4 tot 6 dagen aan kan houden. Het rotavirus kan worden opgelopen door slechte hygiëne. De besmettelijkheid duurt 1 tot 3 weken na het ontstaan van de klachten.

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.