Contact

 

TLR international laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Bankwerkerstraat 16

3077 MB Rotterdam

Nederland

Post

 

Postbus 91244

3007 ME Rotterdam

Nederland

Fipronil

Fipronil

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

 

TLR analyseert fipronil in levensmiddelen en diervoeders onder accreditatie (ISO17025). Wij gebruiken hiervoor de door de NVWA erkende LC-MS/MS methode.

 

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om de aanwezigheid van fipronil te analyseren in:

- Mest

- Stallen

 

Voor stallen hebben wij een speciaal monsterpakket voor het nemen van swabs. De swabs worden vrij van verzendingskosten aangeboden. 

 

Mocht u momenteel genoodzaakt zijn om uw levensmiddelen, diervoeders, mest of stallen te laten analyseren op aanwezigheid van fipronil, dan bespreken wij graag met u onze werkwijze om u optimaal van dienst te kunnen zijn.

 

Voldoen uw producten aan de wettelijke eisen?

Heeft u positieve fipronil testresultaten ontvangen? U kunt de wettelijk limieten zelf inzien en hiermee nakijken of uw product voldoet aan de gestelde limieten voor fipronil. Er gelden verschillende wettelijke limieten per productgroep. Het kan dus zijn dat de wettelijk gestelde limiet voor fipronil in  kippenvlees afwijkt van de limiet in eieren.  Zelf uw testresultaten vergelijken met de wettelijke eisen? Klik hier. 

 

Bij het aantonen van Fipronil in eieren was het iedereen duidelijk wanneer de wettelijke normen zijn overschreven. Tot op heden bestond er echter veel onduidelijkheid over de wettelijke grenzen in producten waar eieren in verwerkt zijn. Gisteravond hebben Anevei en de NVWA een akkoord bereikt over de te hanteren omrekenfactoren voor geconcentreerde ei-producten. Iedereen binnen de sector is verheugd dat er nu binnen Nederland eenduidigheid is. In de onderstaande tabel staan de omrekenfactoren (gebaseerd op droge stof gehalten en indroogfactoren) van verschillende producten vermeld:

 

Omrekenfactoren voor geconcentreerde ei-producten

Product     Droge stof gehalte Indroogfactor MRL’s verwerkte producten
Heel ei vloeibaar 22,65% 1                          0,005   mg/kg
Eigeel vloeibaar 43,00% 1 0,0156 mg/kg
Eiwit vloeibaar 11,30% 1 0,005   mg/kg
Heel ei poeder 97,00% 4,28 0,0214 mg/kg
Eigeel poeder 97,00% 2,26 0,0353 mg/kg
Eiwit poeder 93,00% 8,23 0,0412 mg/kg