Contact

 

TLR international laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Bankwerkerstraat 16

3077 MB Rotterdam

Nederland

Post

 

Postbus 91244

3007 ME Rotterdam

Nederland

Zeewier duurzame eiwitbron

vrijdag 17 maart 2017

De komende 4 jaar wordt er 5 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier als plantaardige eiwitbron voor mens en dier. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken verrichte woensdag in Scheveningen het startschot. Dit gebeurde tijdens het oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’ van Stichting Noordzeeboerderij die vorig jaar een zeewierproefboerderij voor de kust van Scheveningen te water heeft gelaten. Tijdens het feest werd de eerste oogst door de staatssecretaris aan land gebracht.

 

Innovatieprogramma

Zeewier is in opkomst als een duurzame bron van eiwitten voor mensen en dieren. In het vierjarige maatschappelijk innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’ gaan Stichting Noordzeeboerderij en Wageningen University & Research samen met het bedrijfsleven werken aan de ontwikkeling van een volwaardige duurzame zeewiersector. Dat wil zeggen: multifunctionele zeewierboerderijen in de Noordzee met daarop aangesloten op het land een keten voor logistiek, verwerking en afzet naar de voedingsmiddelenindustrie.

 

Duurzame teelt

Zeewier is een voedzaam en veelzijdig gewas dat steeds belangrijker wordt als een gezonde en duurzame eiwitbron voor mensen en dieren. Voor zeewierteelt is geen landbouwgrond of zoet water nodig. Bovendien kan alle biomassa van zeewier worden benut. Het doel van Seaweed for Food and Feed is om met duurzame teelt in de Nederlandse wateren van zeewier een duurzame bron voor gezonde voedingsmiddelen, voedingsadditieven en diervoeding te maken.

 

Rendabiliteit

Grootschalige zeewierteelt voor humane en dierlijke voeding is op dit moment nog niet rendabel in West-Europa. De innovaties uit Seaweed for Food and Feed moeten gaan zorgen voor een hogere opbrengst uit zeewier en een verlaging van de productiekosten, onder meer door alle componenten van zeewier te gebruiken, een circulaire aanpak, lokale productie en een ketenaanpak. De nieuwe kennis wordt gebruikt voor de productie van nieuwe verdikkingsmiddelen, bijzondere (laag-calorische) suikers voor voedsel en diervoer, en ingrediënten voor geur-, kleur- en smaakstoffen.

Meer informatie op de website van Wageningen University & Research

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen