Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

.

.

.

Test regelmatig vlees en vleeswaren

Een van de meest bekende darmbacteriën is de Escherichia coli bacterie. De naam wordt afgekort naar E. coli en is niet alleen beroemd als modelbacterie in wetenschappelijk onderzoek, maar ook berucht omdat een aantal varianten ernstige ziekten kunnen veroorzaken. De bacteriën zijn vrij eenvoudige te kweken en worden gebruikt als indicatorbacterie voor hygiëne-onderzoek in de levensmiddelenindustrie. E. coli behoort samen met Salmonella tot de groep van de Enterobacteriaceae die eveneens als indicatorgroep gebruikt wordt binnen de vleesindustrie.

Jarenlang was het voldoende om de kwaliteit van vlees te beoordelen op de afwezigheid van Enterobacteriaceae en E. coli, maar door de ontwikkeling van snelle analysetechnieken (PCR) is het mogelijk om binnen de groep van de colibacteriën de echte ziekteverwekkers op het product te onderscheiden van de non-pathogenen. In navolging van die ontwikkeling wordt ook de wetgeving steeds aangepast. Hierdoor lijkt het dat die wetgeving strenger wordt, maar feitelijk wordt de wetgeving alleen preciezer. Alleen die partijen vlees die een voedselveiligheidsrisico vormen worden afgekeurd.

Ergens aan het begin van dit millennium kwam de PCR beschikbaar voor het aantonen van E. coli O157:H7 die bekend was van het veroorzaken van ernstige darmziekte UHS. Deze bacterie vormt een reële bedreiging voor de YOPI’s ofwel jonge kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een immuun afwijking.  Het incident met de E. coli O104:H4 op kiemgroenten (2011) heeft de PCR analyse in een stroom versnelling gebracht en deze ziekteverwekkende E. coli groep wordt aangeduid als E. coli STEC/EHEC. Op dit moment is TLR in staat om 9 verschillende serotypen van E. coli STEC/EHEC onder accreditatie te analyseren (O26, O45, O103, O104, O111, O121, O145, O157, O174). Deze serotypen komen overeen met de eisen die de NVWA stelt voor laag- en hoogrisicoproducten voor E. coli STEC/EHEC (NVWA Beleidslijn STEC 04-09-2014).

De bacterie komt behalve op (kiem)groenten vooral voor op rundvlees en de toename van het gevaar hangt nauw samen met de toename van het eten van rauwe rundvleesproducten binnen Nederland. In navolging van Frankrijk gaan steeds meer mensen  niet alleen hun biefstuk “Rare” en “medium” eten, maar ook andere producten zoals hamburgers en gehakte biefstuk (Duitse). De NVWA geeft in de beleidslijn aan dat producenten altijd verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van door hen geleverde producten en dat een partij pas mag worden vrijgegeven op basis van een negatieve E. coli STEC/EHEC analyse. TLR levert een negatieve screening voor E. coli STEC/EHEC binnen 12 uur. Bij positieve monsters wordt er eerst een bevestiging uitgevoerd om het serotype vast te stellen. De accountmanagers van TLR kunnen u advies geven over het toepassen van de NVWA beleidslijn interventie aanwezigheid STEC in levensmiddelen 2014.

 

Eveline van Tuijl
Accountmanager
Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.