Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

.

.

.

Voedingswaarde analyse

Etikettering en labelling richtlijnen en regels volgens (EU) 1169/2011

De Europese wetgeving stelt eisen aan welke informatie over voedingsmiddelen aan consumenten moet worden verstrekt. Er zijn daarom voorschriften opgesteld waar het etiket van voedingsmiddelen aan moet voldoen. Sommige informatie wordt vrijwillig toegevoegd, zoals voedings- en gezondheidsclaims. Andere informatie is wettelijk verplicht, zoals onder andere de voedingswaarden en allergenen.

De wetgeving bepaalt dat de informatie op etikettering en labelling van voedingsmiddelen en voedingssupplementen correct en nauwkeurig moet zijn. Daarnaast moet het etiket duidelijk, leesbaar, begrijpelijk en niet misleidend zijn. Bovendien stelt de wetgeving bijzondere regels over de verstrekking van informatie met betrekking tot de samenstelling en algemene aanduiding van het product, de inhoud, de hoeveelheid, houdbaarheid, herkomst en de volgorde van de gebruikte ingrediënten. Misleiding gebeurt bijvoorbeeld door te beweren dat een product bijzondere eigenschappen heeft, terwijl soortgelijke producten dezelfde kenmerken bezitten. Of, door aan het levensmiddel effecten of eigenschappen toe te schrijven die het niet bezit. Denk daarbij aan samenstelling,

Bedrijven in de food sector zijn verplicht om deze etiketteringsvoorschriften na te leven. Het stelt de consument in staat om een goede voedselkeuze te maken met aandacht voor gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu.

TLR International beschikt over specialistische kennis van voedingswaarden en allergenen en de daarbij horende wetgeving over etikettering en labelling.

Voedingswaarde volgens de wet Voedselinformatie

De wet Voedselinformatie stelt de producent verplicht om de volgende informatie op voorverpakte voedingsmiddelen te vermelden;

 • Naam van het levensmiddel
 • Lijst met ingrediënten
 • Eventueel aanwezige allergenen
 • Hoeveelheid van de ingrediënten (als dit in de benaming of afbeelding van het product zit)
 • Netto hoeveelheid van het product
 • Houdbaarheidsdatum (ten minste houdbaar tot of te gebruiken tot)
 • Bijzondere bewaarvoorschriften of gebruiksvoorwaarden
 • Naam en contactgegevens van de fabrikant of verkoper/importeur
 • Een gebruiksaanwijzing, als het product moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing
 • Land van oorsprong of plaats van herkomst
 • Alcoholpercentage (indien meer dan 1,2 % alcohol)
 • Voedingswaardevermelding

De Voedingswaardevermelding moet naast energie (Kcal/Kjoule) minimaal de gehaltes van de zes voedingsstoffen vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout vermelden.

Big 4 en Big 8 voedingswaarde analyse bij TLR

In ons moderne en hightech laboratorium in Ridderkerk voeren wij dagelijks voedingswaarde analyses uit;

BIG 4:  Vocht, as, koolhydraten, energetische waarde, eiwit, vet

BIG 8:  Vocht, as, koolhydraten, energetische waarde, eiwit, vet, opgeloste suikers, natrium, voedingsvezels

Wij houden bij al onze analyses rekening met strenge wet- en regelgeving omtrent voedingswaarden en voedingsdeclaraties. Naast onze ruime ervaring van etikettering controleren onze experts uw analyseresultaten volgens de NEVO tabel. Deze tabel is leidend voor de controle op uw analyses en opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Met een big 8 voedingswaarde analyse bent u verzekerd dat uw producten voldoen aan de wettelijke strenge eisen omtrent voedingswaarden en beschermt u consumenten en geeft u ze de mogelijkheid om een goede voedselkeuzes te maken. De resultaten worden desgevraagd op een tabel aangeleverd. Dit gebeurt altijd per 100 gram of 100 milliliter, zodat u de etiketten gelijk helder en duidelijk heeft voor de consument.

Claims

Op het etiket of de verpakking van een levensmiddel is vaak meer informatie te vinden over bijzondere voedingswaarden of effecten. Dit worden ook wel 'claims' genoemd. Declaraties en claims met een voedingswaarde van TLR kunt u gebruik maken om uw voedings- en gezondheidsclaims aan te tonen. Er zijn voor deze claims namelijk vaste criteria. Zoals voor vetarm, vetvrij, arm aan verzadigde vetten, vrij van verzadigde vetten, suikerarm, natriumarm/zoutarm, etc..

Kwaliteit

Betrouwbaarheid is voor een analyselaboratorium natuurlijk een must. TLR is daarom ISO 17025 L059 geaccrediteerd en GMP+, QS, VLOG, FOSFA gecertificeerd. Onze rapportages worden door ILAC internationaal erkend, omdat de kwaliteitsnorm van de RvA accreditatie ( L059)wordt gelijkgesteld aan de ILAC norm. Tevens zijn wij als laboratorium goedgekeurd als deelnemend laboratorium of 'analist member' voor internationale grondstofcontracten zoals GAFTA, Fediol en Nofota.

Laat voedingswaarden analyseren door TLR:

 • Snelle en uitvoerige analyse door ervaren experts
 • Innovatief en modern laboratorium
 • Resultaten real-time online inzien
 • Zeer betrouwbare analyses door internationale accreditatie (L059)
 • Dankzij wereldwijd netwerk kunnen monsters overal worden ingestuurd

Met onze analyseresultaten bent u niet alleen zeker van betrouwbare maar ook wetgeving technisch correcte informatie op uw product

Contact opnemen

Laat één of meerdere voedingswaarde analyses uitvoeren door TLR. Heeft u vragen over onze analyses of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan via onze website.

Offerte aanvragen
Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen