Ruwvoeders analyse
TLR voert betrouwbare ruwvoeders analyses uit. Een ruwvoeder analyse zorgt ervoor dat u precies weet wat de samenstelling en voedingswaarden van het hooi en stro zijn. De uitkomsten van deze analyse zijn belangrijk om hoogwaardige voeders te kunnen produceren, maar ook om ongewenste en zelfs schadelijke componenten voor paarden, rundvee en overige dieren te kunnen elimineren. TLR voert een brede range van analyses uit op ruwvoeders, zodat u het rantsoen van de herkauwers veilig kunt kopen en verkopen.
TLR is een betrouwbaar, internationaal analyselaboratorium met erkende accreditaties, zoals ISO 17025 L059 en goedkeuring van FOSFA en GAFTA. Onze analyses zijn real time te volgen in onze webapp.
Soorten ruwvoeder analyses
TLR test kuilvoer en andere ruwvoeders op pH, bacteriën, schimmels en gisten, maar ook op bijvoorbeeld resten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast voeren we analyses uit om te weten te komen hoeveel en welke voedingsstoffen er in het ruwvoer zitten. Hier kunnen vervolgens het krachtvoer en eventuele supplementen voor paarden op aangepast worden. De analyses die TLR vanuit het moderne laboratorium in Rotterdam uitvoert, zijn:
Organische analyses
- Pesticiden/bestrijdingsmiddelen
- Nitraat en nitriet
- Antibiotica (bij voorbeeld furazolidon in soja)
- Dioxines en dioxineachtige PCB’s
- Mycotoxinen zoals;
- Aflatoxine
- Deoxynivalenon
- Ochratoxine
- Fumonisinen - Aminozurenpatroon
- Vetzurenpatroon
Mineralen & elementen
Elementen:
- Lood
- Cadmium
- Arseen
- Kwik
Mineralen:
- Calcium
- Fosfor
- IJzer
- Jodium
Microbiologie
- Aeroob kiemgetal
- Wateractiviteit
- Melkzuurbacteriën
- Gisten
- Schimmels
- Coliformen
- Enterococcen
- Enterobacteriaceae
Nat-chemische analyses
- Vocht
- Ruweiwit
- Ruwvet
- Zetmeel
- Suikers,
- vezelfracties (NDF, ADF, lignine)
- NIRS
GGO – screening
- P-35S
- BAR
- CryIAb/CryIAc
- CTP2:CP4 EPSPS
- P-FVM
- T-NOS
Pathogenen
- Bacillus cereus
- Clostridium perfringens
- Listeria monocytogenes
- Salmonella
- E. coli (STEC/EHEC)
- Staphylococcus aureus
Waarom ruwvoer analyseren?
De voedingswaarde en samenstelling van ruwvoeders is belangrijk. Niet alleen om hoogwaardige voeders te produceren, maar ook om ongewenste en zelfs schadelijke componenten te elimineren. In hooi en stro kunnen door schimmels geproduceerde mycotoxinen een risico vormen. Vooral bij hooi is ook de botanische samenstelling een punt van aandacht. Natuurhooi kan bij voorbeeld Jacobs-kruiskruid bevatten, een plant die giftig is voor paarden en rundvee. Essentieel dus om dit bestanddeel uit te kunnen sluiten vóór verkoop.
Voeding van herkauwers afstemmen
Ruwvoeders zijn een essentieel onderdeel van het rantsoen van herkauwers: gemiddeld bestaat zo’n 70% uit ruwvoer. Naast weidegras en snijmaïs worden diverse soorten hooi en stro - eventueel ingekuild - vervoederd aan rundvee. Ook varkens en met name zeugen krijgen vaak dagelijks ruwvoer (hooi of stro), omdat dit hun welzijn en darmgezondheid ondersteunt. Ruwvoeders zijn variabele producten en om ze goed in te rekenen in het rantsoen is inzicht in de nutritionele samenstelling noodzakelijk.
Snijmaïs analyseren
De kwaliteit en structuur van ruwvoeders is afhankelijk van vele factoren. Tijdens de teelt hebben weersomstandigheden, bodemmanagement en het moment van oogsten veel invloed op de samenstelling. Ook het inkuilen moet zorgvuldig gebeuren: de oogst moet zo nodig voordrogen, goed worden aangereden en vervolgens luchtdicht afgesloten. TLR kan uw snijmaïs vóór het inkuilen analyseren op droge stof-, eiwit- en zetmeelgehalte. Na het openen van de kuil staan kuilvoeders bloot aan de lucht; juist dan kunnen zich ongewenste micro-organismen gaan ontwikkelen.
Met een ruwvoeder analyse:
- Beschermt u herkauwers tegen schadelijke componenten
- Weet u exact welke voedingsstoffen er in het ruwvoer zitten
- Voldoet u aan de wet- en regelgeving omtrent ruwvoeder
Wilt u een ruwvoeder analyse laten uitvoeren door TLR? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op voor aanvullende informatie.
Deskundige ruwvoeders analyse door TLR
De ruwvoeder analyses worden vanuit ons moderne laboratorium door hoogopgeleide medewerkers uitgevoerd. We maken gebruik van de nieuwste technieken om u van een deskundig en betrouwbaar analyseresultaat te kunnen voorzien. U kunt de resultaten real time volgen in onze webapp.
Veelgestelde vragen over de ruwvoer analyse
Hoe kan ik een ruwvoer analyse laten uitvoeren?
U neemt contact met ons op en samen bepalen we welke analyse voor u het meest van toepassing is. We vragen u vervolgens om een ruwvoermonster. Hoe groot dit monster moet zijn, is afhankelijk van het onderzoek. U ontvangt een of meerdere plastic zakken waar u een monster van het ruwvoer in kunt doen. U stuurt dit naar ons op en wij analyseren het voer. Wanneer het resultaat bekend is, communiceren we dit direct naar u. Tussentijds kunt u de analyse volgen in de webapp.
Hoe groot moet het ruwvoermonster zijn?
Hoe groot het monster moet zijn is afhankelijk van de analyse. We zullen u hier voorafgaand uitgebreid over informeren.
Laat uw ruwvoeders analyseren door TLR:
- Snelle en betrouwbare analyse
- Laboratorium met modernste apparatuur
- Volg de analyse real time online
- Internationale accreditaties L059
- Wereldwijd netwerk
Wilt u ruwvoeders laten analyseren? Neem contact op met TLR en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Offerte aanvragen