Weende analyse
Al lange tijd wordt de bepaling van nutriënten volgens de Weende analyse uitgevoerd. Hiermee kunt u samenstelling en waardering van uw mengvoeder of diervoedergrondstoffen bepalen. Door het inzichtelijk maken van de nutriënten kunnen diervoerproducenten het verplichte etiket met bijhorende gehaltes aan hun product toevoegen.
Wat is een Weende analyse?
De Weende analyse is in 1866 tot stand gekomen en is nog steeds relevant. De scheikundigen Henneberg en Stohmann stelden aan de hand van enkele analyses de combinatie naam van het analysepakket samen. De analyse dankt zijn naam aan de locatie waar de methode is ontwikkeld: het Weende onderzoeksstation in Göttingen Duitsland. De analyse wordt na al die jaren nog steeds toegepast, omdat het een goedkope, routinematige en relatief eenvoudige onderzoeksmethode is.
Naast de optimalisatie (lineaire programmering) van mengvoeders wordt in de handel van diervoedergrondstoffen ook aan deze analyses vastgehouden. Ieder internationaal diervoederonderzoek resulteert in eenvoudig te vergelijken resultaten. Een andere benaming voor de Weende analyse is ook wel de ‘proximate analysis’. De energie berekeningen van de uiteindelijke mengvoeders verschillen nationaal. In Nederland wordt veelal gerekend met darmverteerbaarheid en modellen gebaseerd de Schothorstmodellen en de CVB-tabellen.
Weende analyse door TLR International Laboratories
Met een Weende analyse verkrijgt u inzicht in hoeveel vocht, ruw eiwit, ruwe anorganische stof (as), ruwe celstof en ruw vet er in uw dierenvoedergrondstoffen en mengvoeders zit. Volgens Europese wetgeving is het verplicht om op het etiket van diervoeding het minimumgehalte van vetten en ruw eiwit, maar ook het maximumgehalte van as en ruwe celstof te vermelden. Als u uw diervoer door TLR laat analyseren, bekijkt u via onze webapplicatie de Weende analyse in real time. TLR analyseert de Weende analyse componenten altijd onder een strenge duplonorm. Een kwestie van een extra kwaliteitsborging, waardoor het gemiddelde van de twee analyses op het certificaat wordt gerapporteerd.
Groepen Weende analyse
De analyse bestaat uit vijf analyse onderdelen en een analyse berekening. Ieder onderdeel zorgt voor inzicht in de desbetreffende nutriënten of analyses. De analyses zijn:
Vocht (droge stof)
Om het vochtgehalte van uw product te bepalen, wordt de vocht analyse uitgevoerd volgens de ISO- methode. Het vochtgehalte wordt bepaald op het moment dat er geen vocht meer verdampt en het gewicht constant blijft. De analysemethode schrijft voor met welke temperatuur de oven dient te zijn ingesteld.
N-houdende stof
We bepalen het ruw eiwit (RE) gehalte door het stikstofgehalte te berekenen, omdat eiwit en stikstof vrijwel hetzelfde constante gehalte bezitten. Met de Kjeldahl- of Dumas-methode wordt het stikstofgehalte bepaald waarna het ruwe eiwitgehalte met een vaste rekenfactor wordt uitgerekend.
Ruw vet
TLR bepaalt het vetgehalte door middel van tevoren bepaalde analysemethode. Met behulp van een Soxhlet-extractie, vetextractie na zure hydrolyse (of voorextractie) wordt het vet uit het monster geëxtraheerd. Vervolgens worden de laatste resten van het extractiemiddel in een zuurkast afgezogen. Wat overblijft is ruw vet (RVET).
Ruwe celstof
Het gehalte ruwe celstof (RC) achterhaalt TLR door een monster in een verdunde oplossing van sterk zuur en een sterke base te koken. Vervolgens blijft er na droging alleen het ruwe-celstof over.
Ruwe as
Het gehalte ruwe as (as) analyseert TLR International Laboratories in een monster het as-gehalte door het monster geheel te verassen in een moffeloven op 550 graden. De restanten na verrassing bevatten zand (Silicium of SiO2) en mineralen.
Overige koolhydraten
De Weende analyse levert uiteindelijk de berekende overige koolhydraten. De som van 100- Vocht-Eiwit-vet-ruwvezel-as van de uitgevoerde analyses leveren de som van de overige koolhydraten. De koolhydraten zijn ook belangrijk om te analyseren. Hieronder vallen bijvoorbeeld suikers en zetmeel, maar ook organische zuren en vitaminen. TLR kan naast de berekening ook de koolhydraten analyseren voor u.
Resultaten Weende analyse
Een Weende analyse van TLR International Laboratories resulteert in duidelijk inzicht in de samenstelling van uw diervoer. Nadat we een Weende analyse hebben uitgevoerd, kunt u direct de resultaten online inzien. Dit doet u via TLR Online LIMS, onze real time webapplicatie. Op basis van de resultaten bent u in staat om de energie uit te rekenen van de grondstoffen en uiteindelijk mengvoeders. Of u gebruikt de contractwaarden voor de verrekening van aangekochte contracten. Vaak op basis van het eiwit en vetgehalte (Pro-Fat). Met de Weende analyse kunt u natuurlijk ook uw etiket controleren of zelf een label voor uw product samenstellen.
Diervoeder analyses van TLR International Laboratories
TLR International Laboratories is gespecialiseerd in verschillende diervoeder analyses. Schakel ons in voor uw:
- Grondstoffen analyse
- Ruwvoeders analyse
- Mengvoeder analyse
- Vochtrijke voeders analyse
- Petfood analyse
Veilige en betrouwbare analyse
TLR International Laboratories is ISO 17025-geaccrediteerd (L059) en voert analyses uit onder QS-certificering, GAFTA, FOSFA, GMP+, VLOG en FEDIOL. U ontvangt van ons snelle en betrouwbare testresultaten om te voldoen aan de handelscontracten en de richtlijnen in de dierenvoerketen.
Uw Weende analyse uitgevoerd door TLR International
- Analyses in een modern lab uitgevoerd met de nieuwste apparatuur
- Internationaal erkende accreditaties: snelle en betrouwbare analyses
- Bekijk de analyseresultaten direct in onze real time webapplicatie
- Diervoeders wereldwijd en onafhankelijk geaccrediteerd (L059) en geanalyseerd
Vraag uw offerte aan of ontvang advies
Wenst u inzicht in uw nutriënten? Vraag dan uw offerte aan bij TLR International Laboratories. Heeft u vragen of ontvangt u informatie over wet- en regelgeving rondom diervoeders? Onze experts helpen u graag verder.
Offerte aanvragen