Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

.

.

.

THT :|: TGT

Ten minste Houdbaar Tot-datum

Waarom de houdbaarheid van uw product onderzoeken?

Het is wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum te vermelden op voorverpakte levensmiddelen. (zie verordening (EU) 1169/2011). De houdbaarheidsdatum geeft aan dat het product tot die datum niet bedorven is, geen gevaar is voor de gezondheid en de normale kwaliteit bezit.

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan:

een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

  • Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Bij niet gekoelde producten met een THT datum is het vaak nog veilig te eten echter zal de kwaliteit minder zijn. Bij gekoelde producten met THT datum geeft deze datum wel goed aan tot hoe lang het veilig te bewaren zijn.
  • Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten die voornamelijk gekoeld bewaard moeten worden. De TGT-datum is de uiterste dag waarop het product nog verkocht mag worden en waarvoor de producent  veilige consumptie 

 

THT/TGT – datum analyseren

De houdbaarheidsdatum (THT/TGT-datum) wordt bepaald door middel van het uitvoeren van een aantal analyses. Dit kan een eenmalig onderzoek zijn op de THT/TGT-datum (einde houdbaarheid) of zowel direct na de productie en op tussenliggende tijdstippen tot aan de beoogde THT/TGT datum.  De tussenliggende analyses geven inzicht in de afname van kwaliteit en toename van bederf tot aan het einde van de  THT/TGT.

 

De microbiologische criteria voor levensmiddelen staan omschreven in verordening (EU) 2073/2005. Naast de controle op bederf met behulp van het analysepakket “MicroBio kwaliteit” met o.a. Aeroob kiemgetal, Enterobacteriaceae, Melkzuurbacteriën, gisten en schimmel moet er tevens gekeken worden naar pathogenen zoals Salmonella en Listeria monocytogenes om de voedselveiligheid te garanderen.

 

Ook is het mogelijk om uw producten bij verschillende temperaturen te bewaren. Op deze manier kunnen grenzen voor wat betreft temperatuur en bewaartermijn aanvullend worden bepaald.

 

Wanneer de THT of TGT-datum is bepaald dan adviseert TLR om deze regelmatig te blijven controleren of uw producten nog steeds aan de door u gestelde criteria voldoen. Het is van belang bij veranderingen in de samenstelling van het product of veranderingen in het productieproces na te gaan of de THT/TGT-datum nog steeds wordt gegarandeerd of misschien zelfs wel kan worden verlengd.

 

Wij informeren u graag over alle mogelijkheden, u kunt ons bereiken per telefoon 010-2823292 of per mail aan info@tlr.nl. Onze account managers staan u graag te woord.

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.