Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

.

.

.

Glucosinolaten in diervoeders en levensmiddelen

Phytotoxines

Brassicaceae

Glucosinolaten zijn moleculen uit een groep organische stoffen die vooral voorkomen in de familie Brassicaceae (kruisbloemen familie). Raapzaad en koolzaad zitten in deze plantenfamilie, maar ook o.a. bloemkool, broccoli, spruitjes, radijs en vele andere koolsoorten. Sommige zijn smaakbepalend (scherp of bitter), andere beschermend en er zijn ook giftige (zogeheten phytotoxines) bij als grote hoeveelheden worden gegeten. Glucosinolaten veroorzaken onder andere de bittere smaak in bloemkool en spruitjes.

Oorsprong

Glucosinolaten bestaan uit een glucose, zwavel en een stikstofgroep, weergegeven in Figuur 1. Het zijn hydrofiele stoffen wat wil zeggen dat ze goed oplosbaar zijn in water. Op dit moment zijn er meer dan 120 glucosinolaten bekend.

 

Over het algemeen zijn glucosinolaten, en de hydrolyse producten daarvan, schadelijk voor bepaalde diersoorten zoals zoogdieren, vogels, insecten, weekdieren en wormen, maar dus ook voor de mens. De gezondheidsrisico’s variëren van minimale risico’s zoals minder eetlust en depressie tot afname in groei en toename van de schildklier. De ernst van de gezondheidsrisico’s hangt af van de concentraties glucosinolaten in de voeding.

 

De veroorzaker van deze gezondheidsschade zijn voornamelijk de hydrolyseproducten van de glucosinolaten. Doordat er op de voeding gekauwd wordt, wordt het enzym mirosinase geactiveerd. Als de plant beschadigt of in een omgeving met stress terecht komt worden de stoffen vrij gegeven en ontstaan bij aanwezigheid van water isothiocyanaten. Daarnaast blijkt echter uit een aantal onderzoeken dat er ook positieve effecten zijn voor de mens. Ze zorgen ervoor dat je lichaam van een bepaald soort  eiwitten meer aanmaakt. Deze eiwitten maken onder andere giftige stoffen in je lichaam onschadelijk. 

 

EU Wetgeving diervoeders

De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) heeft uit onderzoek geconcludeerd dat sommige schadelijke effecten voor de dieren verband houden met het gehalte glucosinolaten in hun voeding. In diervoerders worden glucosinolaten daarom beschouwd als ‘schadelijke botanische verontreinigingen’. De EU heeft dit opgenomen in ‘Verordening (EU) Nr. 1275/2013’ in de commissie van 6 december 2013. In deze verordening staat dat de maximale toegestane concentratie glucosinolaten in diervoeders, met een vochtgehalte van 12%, 30 mmol/kg mag bedragen. Dat moet de exploitant dus aantonen in de grondstoffen en mengvoeders.

 

Analysemethode

De bestaande methode voor de bepaling van glucosinolaten is de NEN-EN-ISO 9167:2019. Deze methode heeft een lange voorbewerkingstijd en bevat een aantal complexe stappen. Ook is de methode niet veel veranderd sinds de eerste publicatie in 1992. Met ontwikkelingen in analyse technieken is het echter mogelijk om een betere en snellere methode op te zetten. TLR heeft een methode, opgesteld door het vroegere RIKILT, verder doorontwikkeld.

 

De monsters ondergaan een speciale extractie en worden vervolgens geanalyseerd met behulp van de LC-MSMS. Hierdoor kunnen een aantal lastige stappen achterwege blijven en kunnen resultaten in 48 uur beschikbaar zijn. Via deze analysetechniek worden op dit moment 20 afzonderlijke giftige glucosinolaten bepaald. Deze worden als som, maar ook afzonderlijk, gerapporteerd op het analyserapport dat u van TLR ontvangt bij rapportage.  Hiermee krijgt u een unieke inkijk in de specifieke glucosinolaten die in de producten zitten en kunnen eventuele problemen beter en sneller voorkomen worden.

 

TLR sommeert de Totaal glucosinolaten en analyseert voor u de volgende componenten:

Gluconapin

Glucobrassicanapin

Gluconapoleiferin

Glucobrassicin

Gluconasturtiin

Glucoiberin

Glucoraphanin

Glucoalyssin

Glucoraphenin

Glucocheirolin

Neoglucobrassicin

Glucoerucin

Progoitrin

4-Methoxyglucobrassicin

Sinalbin

Glucoberteroin

Sinigrin

Glucohesperin

4-Hydroxyyglucobrassicin

Epiprogoitrin

 

 

Wij informeren u graag over alle mogelijkheden, u kunt ons bereiken per telefoon 010-2823292 of per mail aan info@tlr.nl. Onze account managers staan u graag te woord.

 

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen

x
Vul uw e-mail adres in

Om het gehele artikel te kunnen lezen dient u uw e-mail adres in te voeren.

U ontvangt een eenmalige link in uw mailbox.