Contact

 

TLR International Laboratories

+31 (0)10 282 32 92

contact@tlr.nl

Kantoor

 

Handelsweg 70

2988 DB Ridderkerk

Netherlands

Post

 

.

.

.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes is een bacterie die behoort tot de Listeria familie. Er bestaan verschillende soorten Listeria binnen deze familie, maar Listeria monocytogenes is de enige soort die pathogeen (dus ziekmakend) is voor de mens. 

 

Vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven verplicht om het risico op Listeria monocytogenes te beheersen. 

 

Hierbij hoort onder andere het testen van elke productie voedselitems, waarbij moet worden uitgegaan van een n=5 procedure. Geen van deze 5 monsters mag hierbij een afwijkend resultaat geven. Geldende eisen voor Listeria monocytogenes zijn:

-    Aan-/afwezigheidsstudies: afwezig in 25 gram monster, of

-    Tellingen: <100 kve per gram monster

 

Waarom testen op de Listeria bacterie zo belangrijk is

Een besmetting met de Listeria monocytogenes bacterie kan leiden tot de ziekte Listeriosis. Hoewel een besmetting in de meeste gevallen enkel zorgt voor griepverschijnselen, duiken er soms in de media berichten op over ernstige gevolgen bij met name zwangere vrouwen, ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde immuniteit.

 

De Listeria bacterie is een gevaarlijke bacterie wanneer hij zich vermenigvuldigt. Mensen die een serieuze listeria besmetting hebben opgelopen, kunnen ernstig ziek worden en dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben.

Waar kan de Listeria bacterie inzitten?

De Listeria monocytogenes bacterie komt voornamelijk voor in kant-en-klare producten, zoals:

-    Vleeswaren

-    Rauw vlees en rauwe vis

-    Voorverpakte groenten

-    Kazen

 

Denk maar eens terug aan de grote Listeria monocytogenes besmetting bij vleeswaren producent Offerman in 2019. Een onderzoek naar de Listeria bacterie moet door een gecertificeerd laboratorium worden gedaan. Zo is de Listeria analyse altijd betrouwbaar.

Voordelen van een Listeria laboratorium test 

U kunt eenvoudig een listeria monocytogenes test bij ons aanvragen. Wij geven direct aan welke samples we nodig hebben. Het voordeel van een Listeria Laboratorium test is:

 

  • Wij nemen het werk volledig uit handen
  • Wij beschikken over alle benodigde apparatuur
  • U ontvangt volledig gecertificeerde resultaten

Benieuwd naar de Listeria test kosten? Vraag een offerte aan, zodat we u een gerichte prijsopgave kunnen sturen. 

 

Hoelang duurt een Listeria analyse bij TLR?

De doorlooptijd van onze analyses zijn altijd kort. Wij streven er altijd naar om u zo snel mogelijk de uitslag te geven van de analyses. De eerste resultaten van een Listeria monocytogenes analyse heeft u al binnen 72 uur. Als er een verdachte analyse wordt vastgesteld, dan duurt de bevestiging nog een aanvullende 24 uur.

 

De kosten van een Listeria analyse

De kosten van een Listeria analyse hangen af van of het een product- of omgevingsmonster analyse betreft. Tevens hangen de kosten samen met de hoeveelheid monster dat in gewogen dient te worden. 

 

Een analyse van 25 gram monster is gangbaar, maar grotere hoeveelheden (125 gram of 325 gram) kunnen ook worden geanalyseerd. Het is ook mogelijk om meerdere monsters tegelijk in te zetten als mengmonster of een n=5 procedure toe te passen. Neem daarom altijd vrijblijvend contact op voor onze mogelijkheden of vraag direct een offerte aan.

 

Hoe gaat de Listeria analyse in zijn werk?

Onze analisten zullen bij monsterontvangst tot in de middag de monsters voorbereiden voor analyse. De monsters zullen vervolgens voor de benodigde 24 uur bacterie ophoping in de broedstoven geplaatst worden. 

De volgende dag worden deze ophopingen overgebracht naar agar platen specifiek voor de Listeria monocytogenes bacterie. Deze platen worden 48 bebroed en hierna beoordeeld op specifieke groei. Een bevestiging van specifieke Listeria monocytogenes bacteriën vindt plaats door middel van een tweede, specifieke plaat voor Listeria. 

 

Onze methode is RvA-geaccrediteerd (L059) en gelijkwaardig aan NEN-EN-ISO 11290-1.

 

THT testen en Challenge testen

Bij TLR is het tevens mogelijk om op uw producten THT testen (houdbaarheidstesten) of Challenge testen met betrekking tot Listeria monocytogenes te laten uitvoeren.

Bedankt voor het aanmelden

Wij zouden graag willen weten wat voor type Nieuws u allemaal wilt ontvangen