EU wetgeving aangepast per 25-08-2021 voor ergot
Graan besmet met moederkoren bevat gevaarlijke ergot-alkaloïden, wat een voedselveiligheidsrisico vormt voor mens en dier. Bij te hoge inname zijn zij schadelijk voor de gezondheid. De ergot-alkaloïden vormen een groep van gifstoffen die voorkomen in schimmels die in granen (waaronder rogge) verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van moederkoren. De groep bestaat uit 12 verschillende alkaloïden.
Levensmiddelen:
TLR Analyseert deze verschillende alkaloïden in levensmiddelen en diervoeders. Voor de levensmiddelenwetgeving bepalen wij op onze afdeling organische chemie het totaal aan ergot-alkaloïden met de LC-MS/MS methode. De detectielimiet bedraagt 10 µg/kg.
De analysemethode is intern gevalideerd en naast het totale alkaloïde n analyseresultaat bepalen wij de afzonderlijke alkaloïden die van toepassing zijn in deze wetgeving:
- alpha-Ergocryptine
- alpha-Ergocryptinine
- Ergocornine
- Ergocorninine
- Ergocristine
- Ergocristinine
- Ergometrine
- Ergometrinine
- Ergosine
- Ergosinine
- Ergotamine
- Ergotaminine
In de wetgeving staan enkele belangrijke voetnoten voor wat betreft constateringen en mogelijke bewerkingen in levensmiddelen zoals het slijpen en schuren van granen.
Diervoeder:
Onveranderd is de afkeurgrens van de verordening (EU) Nr. 574/2011 tot wijziging van bijlage I bij Richtlijn 2002/32/EG voor diervoeders.
Wij kunnen voor u moederkoren (Claviceps purpurea) kwantitatief bepalen in voedermiddelen en mengvoeders van ongemalen granen. Deze analyse valt nog steeds onder de GMP+ veiligheidsnorm. Ergot (Claviceps species) kan enkel worden bepaald in ongemalen producten met de microscopische analyse methode en heeft een detectie grens van 1 mg/kg.